Charity Run

Desteklerinizle gerceklestirdigim yardimseverlik kosularim ve mesajlarim



Dilimize "Yardimseverlik Kosusu" diye cevirebilecegimiz "Charity Run", kulturumuze henuz yerlesmediginden, birebir cevirince, yeni duyanlar bir anlam cikaramayabilir. Ne kosusu, ne yardimi, yardim etmek icin kosulur mu, nereye, ne zaman gibi sorular sorulabilir. 

Yardimlarimizi daha cok ihtiyaci oldugunu bildigimiz akrabaya, mahalledeki aileye, universitede okuyan bir gence, genelde dini bayram donemlerinde para ya da diger ihtiyac maddesi bagislamak seklinde yapiyoruz. Dogal felaket sonrasi baslatilan kampanyalar cercevesinde, daha cok kurumlarin tesvikiyle yardimda bulunuyoruz. Ancak bu tip yardimlar, adil, orantili ve gercekten ihtiyaci olan kisilere ulasamayabiliyor. Son yillarda gelistirilen ve yayginlasan "Sivil Toplum Kurulus"lari, bu soruna cozum uretmeye calisiyorlar. Bu kurumlar, amaclari dogrultusunda, tanimladigi kriterler cercevesinde belirlenen ihtiyac sahiplerine bir defa ya da periyodik dagitilmak uzere para ya da diger yardimlar toplayarak, denetici kurumlar gozetiminde dagitiyor. Denetim olmasina ragmen bu yontemde, bazi istismarlar sebebiyle guven sorunu elbette olusuyor.

Boyle bir soru olustugunda ise, konu olan STK'nin devlet denetiminde olup olmadigina, kimin tarafindan kurulup yonetildigine bakilabilir ya da hakkinda herhangi bir saibe olusup olusmadigidir.

Ne ala, STK'lari kurduk basladik yardim toplamaya... dogrudan para, banka havalesi, internet uzerinden online, kredi kartindan duzenli, SMS ile bagis gibi yontemler yaninda, dini bayramlarda yapilan bagislar, ihtiyac halinde, tanimlanmis bazi giyecek ya da yiyecek yardimlari olabiliyor. Bir de 2008 yilindan beri Adim Adim Olusumu onculugunde yapilan yardimseverlik kosulari araciligiyla yapilan bagislar eklendi bu listeye. Lafi uzattik ama asil bahsetmemiz gereken konu da bu.

Yurt disinda yillardir uygulanan bu yontem ile, kosabilen, yuruyebilen, bisiklete binebilen ya da cok daha farkli turde spor yapabilen kisiler, kendi veya bagli bulundugu gruplarin belirledigi kurumlar icin, katildiklari spor aktivitelerinde bagis toplamaktadir. Bu tamamen bireylerin kendi cabalari, cevresindeki insanlari, sirketleri bagis yapmaya ikna etmesi, inandirmasi ile olmaktadir. 

Turkiye'de toplu olarak bir grubun yaptigi ilk charity run, 2008 yilinda Antalya Maratonu kapsaminda oldu. Adim Adim Olusumu altinda organize olan yaklasik 60 kosucu, TOFD (Turkiye Omurilik Felclileri Dernegi) yararina kosarak 74.000 TL bagis topladi. Bu 60 kisi, kosu oncesi ve sonrasi cevresine e-posta gondererek, bu kosuda sadece kosmadigini ve o kosarken e-posta gonderdigi insanlardan bagis yaparak hem onu motive etmelerini, hem yuruyemeyen insanlara elektrikli sandalye alinmasina yardim etmelerini istedi. Bir anlamda spor ve sosyal sorumlulugu, yardimlasmayi birlestirdi. Zincir icindeki her birey, kosan, yardim eden, yardim alan icin ayri bir motivasyon eklenmis oldu. Cok anlamliydi, kosarken, kosamayan insanlara bir nebze daha rahat hareket edebilme imkaninin saglanmaya calisilmasi.

Bu motivasyona inanan, cok anlamli bulan ve zaten duzenli spor yapan bircok kosucu, bu grup etrafinda toplanip, her kosuda daha da buyuyerek, Antalya ve Avrasya Maratonlarinda bagis kosularina devam ederek, hem kosan hem bagis toplayan kosucu sayisini 300'lere, toplanan bagis miktarini milyon dolara cikarmayi basarmistir. 

Bu arada bagis topladigi kurumlara TEGV(Turkiye Egitim Gonulluleri Vakfi) TOG (Toplum Gonulluleri Vakfi) ve Bugday Dernegi'ni de eklemistir. Bu kurumlar sirasiyla, ilkogretim kiz ogrencilerini, universite ogrencilerini ve ulkemizde organik tarimi desteklemek amacli kurulmus vakif ve derneklerdir.














Hiç yorum yok:

Yorum Gönder