9 Mart 2012 Cuma

Emirgan Korusu

Koordinatlar
41.109211 N
29.056888 E

17. yuzyilda IV. Murat'in Revan Seferi sirasinda, Revan Kalesin Kumandani Emir Mirgunoglu, kalenin fethinden sonra affedilerek Emirgan'da orurmasina musaade edilmistir. Bugun Emirgan adi buradan gelmektedir.

Emirgune Koyu'nun gerisindeki Hidiv Ismail Pasa'ya ait bahceden sonra, bugunki Emirgan Korusu yer almakta idi. Koru icinde ki Sari, Beyaz ve Pembe Koskler Ismail Pasa tarafindan yaptirilmistir.

Oteden beri bir kismi medire yeri olarak halka acik korunun tamami belediye tarafindan kamulastirilarak 1943'de halka acilmistir.
4. Levent Metro Istasyonu'ndan Koruya (Istinye Bayiri uzeri)
Sahil Yolu'ndan FSM koprusu Sariyer'e dogru gecilip, Emirgan Iskelesi'nden sonra Beyaz, Sari, Pembe Kosk tabelalari takip edilerek korunun bogaz tarafindaki girise, Istinye'den bogaz yoluna inerken de yukari tarafdaki girise erisilebilir. Sokaklar ustune ucretsiz ya da koru icine ucretli park edilebilir.

Bogaz Tarafi, Asagi Kapi

Koru Krokisi
Asagidaki kapidan girince saga tas doseme yuruyus yolundan 50m kosularak asfalt zemine cikilabilir. Buradan itibaren yukari kapiya kadar tatli bir rampa vardir ki, yokus antrenmanlari icin musaittir.


Asagi kapidan girince sagda kalan asfalt bolge
Yukaridaki duzluge varildiginda, saga dogru yapay hayli yumusak, dizleri ve bacaklari uzmeyen bir zemin vardir.




Yapay, yumusak kosu parkuru
Bu yapay zemin yukaridaki kapiya kadar cikar. Ana yoldan 50m asagida saga dogru ara kapidan gecilerek korunun daha duzensiz, genis alanina girilebilir (guney). Burada daha bozuk asflat-toprak karisimi bir yol vardir. Yol disinda da kesfedilecek patiklar vardir.

Korunun Guney tarafi
Deniz tarafina dondukden sonra, artik zemin yeni yeni yapilmaya baslanan beton yollar oluyor. 



Deniz tarafi beton yollar


 Dinlenme alanlari
Korunun sahibi
Koru en dis rotadan (asagidaki) kosulursa/yurunurse 2.6K uzunlugunda inisli cikisli parkura sahiptir. Yer yer, asflat, yapay kosu zemini, parke taslarla, beton kapli ve patikalar toprakdir.

2.6K Koru ici Parkur
Koru icinde birkac tur


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder