9 Ocak 2012 Pazartesi

VALIDEBAG

Koordinatlar
41.014740 N
29.041999 E


Valide Sultan Kasri
1853 yilinda, donemin Osmanli padisahi Abdulaziz kizkardeslerinden Adile Sultan icin koru icinde yaptirdigi konut Adile Sultan Kasri olarak anilir. 1927'de Ataturk'un istegi ile egitimcilere verilen korudaki bu kasr, simdilerde ogretmenevi olarak kullanilmaktadir. Klasik bir film olan Hababam Sinifi'nin ilk bolumleri bu binada cekilmistir. Koru icinde ayrica av kosku, izcilik okulu ve muzesi, dagcilik okulu, huzurevi, saglik meslek okulu, hastane, senatoryum bulunmaktadir. Buyuk kismi ciplak olsada yogun yapilasmanin oldugu bolgede kurtarilmis alan gibidir.
Capitol AVM'den ulasim
Uskudar'da Kosuyolu caddesi E5'den yukari dogru takip edildiginde, Tophanelioglu caddesinde sag kol uzerindedir Validebag korusu. Yukaridan, Capitol alisveris merkezi tarafindan gelindiginde, Marmara Universitesi eski hastanenin biraz asagisindadir. Iki kapisi vardir, asagidan (ogretmenevi kapisi) ucretli buyuk otoparka, yukaridan (izcilik okulu kapisi) ucretsiz fakat daha kucuk otoparka arac birakilabilir. 
Validebag Korusu Kroki

Yaklasik 2K'lik parkur tamamen topraktir, uzun rampalar yaninda kisa ve dik inis cikislarda vardir. Ana rota disina cikilip patikalardan da dolasilabilir. Dogu tarafi agacsiz ciplaktir ve egimli kisimlarda bu taraftadir, dolayisiyla gunes oldugunda harareti artirabilir. Toprak zemin olsada yagmurda camur olmaz, asfalt ayakkabi ile kosulabilse de, trial ayakkabi giyilmesi daha uygundur  Kapi girisleri tarafindaki, (bati) camlik alan harikadir.





2009'da Balkan Masterler Kros Kosusu burada 4 tur donulerek yapilmistir. Ayrica odullu ya da vakif yararina kosularda duzenlenir.
Izcilik Okulu Giris
Ogretmen Evi (kasr) giris
Otopark
Validebag'da bahar
Karsi cepheden (dogudan) bakis
Bol gezintili kosu parkuru

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder