17 Ocak 2013 Perşembe

achilles tendon

!!!   UYARI  !!!!
Yazi sonundaki cerrahi mudaheleyi gosteren resimler rahatsiz edebilir.


Aşil Tendonu

Yunan mitolojisinde Achilles, tanrica Thetis ve olumlu Peleus'un oglu, yari tanridir. Anne Thetis yari tanri olan ogluna olumsuzluk kazandirmak icin, olumsuzluk nehri Styx'de yikamasi, ancak suya elini degdirmemesi soylenir. Thetis oglunu sol topugundan suya batirarak yikar. 

Homeros'un Ilyada destaninda Yunan mitolojisinin en buyuk savascisi olan Achilles, efsaneye gore olecegini bile bile, Helen'i geri almak icin Truva savasina katilir ve tesadufen sol topugundan zehirli bir okla vurularak oldurulur. 

Bacagin baldir kaslarini topuga baglayan tendona Asil Tendon'u (Achilles Tendon) denir. Bu yuzden ayagin ust kas grubuna bagi saglayan en onemli parcalardandir. Ruanda soykiriminda Hutular, Tutsileri oldurmekten yorulup kacmamalari icin Asil tendonlarini kesmislerdir. 

Asil Tendon rahatsizliklari:
- bolgedeki sanci, sislik ya da duyarlilik,
- Ayagin kisitli hareket ettirilebilmesi,
- parmak ucunda yukselindiginde agri,
- sicrama veya kosma sirasinda hassasiyet, agri,
- en kotusu yirtilma olunca ayak yerden kalkmaz, parmaklar hareket ettirilemez.

Asil tendon agrisina, tendonda kismi yirtiklar sonucu olusan iltihaplanmalar neden olabilir. Asil Tendon iltihabi ani ve agir egzersiz hareketi, ani depar, ani durma, ani ziplama, yeterli isinmama, uzun suren yokus yukari kosular, tepe tirmanislari sebep olabilir.

Asil tendon kismi yirtilmalarda, antrenmanlara ara verip, tendonun az kullanildigi yuzme yapilmali, tendonu guclendirirci fizik tedavi uygulanmalidir. Tam yirtilma ise cerrahi mudahele ile 4-5 ay suren bir tedavi ile mumkundur. Ameliyat sonrasi yaklasik 2 ay ayak alcida kalir ve sonrasinda 2-3 ay boyunca tendonu guclendirici fizik tedavi uygulanir. Ciddi sikintili bir donemdir.

Tam yirtilma, Turkiye'de cok yaygin olan hali sahalarda isinmadan yapilan aktiviteler sirasinda cok sik rastlanir. 

Asagida fitness salonunda parke uzerinde ani hareketler yapan fitness hocamin tendon yirtilmasi sonucu gecirdigi operasyon fotograflarini onun izniyle veriyorum. Hayatini spor yaparak-yaptirarak kazanan, kaslari her gun hareket eden, sicak olan bir spor adami bunu yasayabiliyorsa, bizim gibi amator sporcularin dikkatini cekmek adina, cok da ic acici olmayan bu operasyonu gormek yararli olabilir.  





!!! Dikkat !!!
Asagida cerrahi mudaheleyi gosteren resimler rahatsiz edebilir. 



























2 yorum:

  1. mrb. nasıl geldim buraya bilmiyorum ama cok merak ettim hoca ameliyat sonrası eski haline dönebildimi.

    YanıtlaSil
  2. Beşiktaşlı Canerin aşil tendonu kopunca ne imiş bu diye bakarken bunu gördüm, açıklayıcı ama bir o kadar da iç bayıltıcı oldu. Doktorlara saygımız sonsuz çok zor işlerle uğraşıyorlar.

    YanıtlaSil