5 Ocak 2013 Cumartesi

New Balance 610

Brooks Cascadia 7 (simdi baktim 7'yi alamdan 8 cikmis) bir sonraki trail ayakkabi olarak secilmis ancak Amerika'ya giden gelen birinin logistik destegini bekliyordu. Geyik ve Iznik Ultra kosulari yaklasmis, trail antrenmanlari beklemiyor, 1500K deviren Mizuno wave harrier 3 altimda inlemeye devam ediyordu. Hal boyle iken ne zamandir nadir secenegin oldugu memleketimin guzide dukkanlarinda bakinirken tavsiye uzerine New Balance 610'u denemeye karar verdim.

NB 610, NB 573'un gelistirilmis modeli olarak 2012'de piyasaya cikarilmistir. 573'e gore daha cok ust kisimlari yenilenmis, hazir yeni model cikmisken, tabanda da desen degismese de sadece renkler degistirilmis.

New Balance 573
NB 610 310 gramlik (size 10, 44 numara) bir trail ayakkabi. Bu tip ayakkabilar icin fena sayilmaz. Ilk ele alininca sert, esnek degilmis izlenimi veriyor. Dukkanda giyildiginde de ayni his soz konusu, yeni ayakkabilarin bazilarinda oldugu gibi yururken cikan rap rap sesleri rahatsiz edebilir.

Kosu ayakkabilarinin en onemli, trail kosu ayakkabisinda cok daha onemli kismi tabanina bakalim. NFuse teknoljisi ile desteklenen tabanda iki tabaka var. Yere basan tabaka sert, ustundeki daha yumusak olup "heel strike"  (her adimda once topugun saha sonra ayagin orta ve on kisminin yere temasi) kosanlar icin darbeleri onlemesi amaclanmis. 

NFuse taban


Taban deseninde ki diagonal yapi bir trail aykkabidan en cok beklenen ozelligi sagliyor. Yogun-az yogun camur, egimli inis toprak ve kayalik zemin inis-cikisda yapilan denemelerde kayma sorunu yasamadim. Tutus dogrusu guzel, Kosu esnasinda, elde yapilan kontrollerin aksine esnek oldugu hissini verdi ayrica.

All Terrain
Sol on yanda yazdigi gibi All Terrain'de kosulur tezini, bir kullanici olarak onayliyorum ama asfalt ya da betonde trail aykkabi ile de kosulmali demiyorum, ayakkabi ve ayaga yazik.

Gelelim cok da begenmedigim kisimlara:


Bircok ayakkabida rastlanan, ayakkabinin diline konan kucuk serit bunda yok. Hani bagciklar baglanirken seridin altindan gecirilir ve dil ayakkabi ile butun olur. 610'da bu mumkun degil. Ayakkabi cok siki baglanmamisken giyerken dil elle tutulmazsa iceri dogru kayiyor.




Bagcik delikleri de klasik ayni aralikli konulmus deliklerden farkli. En asagida (ayak ucu) delik yerine ayakkabinin sag ve solundan one inen iki kordonu gerdiren elastik iplerden geciriliyor (sari), sonra orta kismi gerdiren bir delikten ve yukari dogru (ayag bilegi) iki delikten. Bu uc farkli delik sisteminin araliklari birbirinden farkli. En ustte ise, bilek kismini saran, sag ve soldan topuga kadar uzanan elastik bir kordonun deliklerinden gecirilerek ayakkabi baglanabiliyor. Butun bu komplike sistem iyi gerdirilmez ise ayakkabi ayagi iyi sarmiyor, ayagin icine kucuk tas parcaciklari girebiliyor. Ayagi iyi sarmayan ayakkabi ozellikle uzun trail kosularinda tirnaklari goturebilecek bir durum doguruyor. Bagciklar iyi sabitlenmezse kolaylikla da cozulebiliyor. Butun bu fantazi 610'da tek begenmedigim kismi diyebilirim. (Anlatmasi bile zor oldu dogrusu) 

Ust file kismi trail ayakkabi icin tatmin edici, bendeki modelde, sari siyah gri renkler hayli uyumlu ama belki ust kisimda biraz daha fazla sari kullanilmis olsaydi.


Geyik Kosulari sonrasi
Yok ben bu ayakkabiyi begenmedim derseniz, bagcik sisteminin ve taban deseninin degistirildigi NB 610v2'yi ya da bir ust segmentde ki NB 710'u deneyebilirsiniz.

NB 610v2

NB 710


2 yorum:

  1. Karda kosarken nasil? Su sizdiriyor mu? Yagmurda illaki sizdirir da, yukardan girer filan. Karda nasil merak ettim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yagmurda ya da sulu karda, beklendigi ve senin de tahmin ettigin gibi icine su aliyor. zemin hafif buzlu ise kosmak ciddi riskli ancak sulu karda, havanin, karin yumusak oldugu zeminlerde sorunsuz kosulabiliyor. keyifli kosular

      Sil