23 Aralık 2011 Cuma

BELGRAD ORMANI

Koordinatlar:
41.188343 N
28.982685 E

Orman adini, Kanunu Sultan Suleyman'in Sirbistan seferi donusu beraberinde getirdigi Begradlilarin yerlestirildigi Belgrad koyunden almistir. Bizans ve Osmanli donemlerinde icme suyu bu bolgeden saglaniyorken, koylulerin suyu kirlettigi tespit edildikten sonra koyluler bolgeden tasinmistir. Cok sayida kus, surungen ve memeli hayvanin baridigi alanda, Osmanlidan kalma tarihi bendler (Kemerci, Ayvat, Buyuk, Valide, Kirazli, Sultan Mahmud) ve dereler (Ayvat, Topuz, Neset suyu) vardir.
4. Levent Metro Istasyonu-Belgrad Orman Giris Rota
Belgrad Ormanina aracla en uygun giris, Bahcekoy uzerinden olabilir. Bahcekoy'e bogaz yolundan Sariyer merkeze varmadan once sola donulerek ya da Buyukdere caddesini Sariyer'e dogru takip ederek ulasilabilir. Bahcekoy icinde Valide Sultan Cd. sonunda, Belgrad Ormanina arac, motorsiklet, bisikletle, ya da yaya olarak girilebilir. Giris ucretlidir, otomobil 2012 Ocak itibariyle 10TL'dir.


Iceri girdikden sonra kosmak, yurumek, bisiklete binmek icin onlarca parkurlar ya da dogaclama dolasilacak patikalar, yollar vardir. Sizi basladiginiz noktaya getirecek bir rehber yok ise maceraya girmeden, Neset Suyu parkuruna gitmek en akillica is olur. Nizamiye'den girdikden sonra catallanan yoldan soldakini takip ederek parkur girisindeki arac park alanina ulasilabilir.


Neset suyu parkuru bu sene, kremit rengi kucuk taslar dokulup, yanlardan demiryollarindan sokulen tahta kalaslarla desteklenerek, dogallikdan biraz uzak su anki haline, FiratPen spronsorlugunda getirildi. Bu halini begenen de begenmeyen de oldu duzenli ziyaretciler arasinda. Bu yol takip edilerek yaklasik 6km sonra basladiginiz yere ulasabilirsiniz. Her 500m'de mesafe tabelasi var. Zemin yumusak, zorlayici inis ve cikislar mevcut.
Soldan git sagdan gel ya da tam tersi, yaklasik 6K
Bir cok takim, klup, gruplar ozellikle bu parkura, daha cok hafta sonu kosmaya gelir. Bu parkurda ve ormanin diger kesimlerinde duzenli, odullu yarislar duzenlenir.

Neset Suyu parkuru disinda, gozunuzu kesen herhangi bir patikaya girip dilediginiz zorlukda ve rotada kosabilir, bisiklete binebilirsiniz. Bu alanda trial kosu, ve hemen her hafta sonu oryantiring yarismalari da olur.

Insanlar sadece kosmaya degil fotograf cekmeye, kus gozlemine, at binmeye, kopeklerini gezdirmeye, mangal yapmaya dahi gelirler. Belirli alan disinda mangal yakmak yasaktir ama pratikde karsilasilabilir.

Haftada bir kez bile olsa ormanda, daha yumusak, inis cikislarin ve zeminin degistigi bu tip parkurlarda kosmak hemen her tur kosuya hazirlanan sporculara onerilen bir antrenman oldugundan, Istanbul'a yakin en buyuk, cazip ve kaliteli bolge en cok ziyaretciyi ceken alandir. Benzer alanlar Cekmekoy ormaninda ve Kartal Aydos'da bulunabilir.
Neset suyu parkurunda yol ayakkabilari ile kosulabilir ama biraz macera arayayim dag tepe kosturayim derseniz, muhakkak trial ayakkabilari ile yapiniz yoksa istenmeyen sakatliklar agrilar olusabilir.

Neset suyu parkuruna giriste yiyecek icecek satan bir restaurant da vardir. Bazi noktalarda cesme sulari varsa da  orman icinde siselenmis su bulunmaz ona gore tedarikli olmak lazim.

Asagida neset Suyu parkurunda saat yonunde atilmis 4, tersine atilmis 1 turun detayi var.
bir tam tur yukseklik kazanimi yaklasik 65m

Neset Suyu Parkuru'nda 29K
Neset Suyu 4 duz 1 ters
Orman Karisik Parkur (girisden baslayarak)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder