24 Aralık 2011 Cumartesi

MIZUNO Waverider 14

Japonlarin marathona, uzun mesafe kosularina ilgisini biliyor muyuz? Birkac not: Subat sonunda kosulan Tokyo maratonuna her sene yaklasik 300.000 (ucyuzbin) kisi basvuruyor. Yardimseverlik yapan kosucular dahil 36.000 kisi bu hakki elde ediyor. Erkeklerde 1930,60 ve 70'li yillarda dunya rekorunu japon erkekler kirmis. Yine 2001 yilinda japon kadin maratoncu dunya rekorunu iyilestirmis.

Dogal olarak teknoloji, ureticiler Japon insaninin bu ilgisini, becerisini takip etmis, parelel birbirlerini gelistirmisler. Osaka'da kurulu, yaklasik 100 yildir spor malzemeleri ureten Mizuno bir Japon harikasi olarak dunya capinda da kabul gormustur. Onlarca top class uretici yaninda Amerika'da de yer edinmistir.
  
Mizuno diger ureticilerden cok farkli bir teknoloji kullanir. Ureticilerin cogu ortataban (taban kismi, dis, orta ve ic diye uce ayrilirsa) tabakasini duz ya da hic yapmalarina ragmen, Mizuno dalga seklinde bir ortataban tabakasi kullanir. Mizuno bu ozgun teknoloji ile cok daha iyi cushioning ve koruma saglandigini cunku etki hareketinin ayakkabida orta tabanda yayildigini iddia eder. Mizuno bu teknolojiyi hemen tum kosu ayakkabilarinda uygulamistir


Asagidaki fotografa detayli bakinca siyah wave tabakasi ve alt taban ile orta taban arasindaki bosluklar rahatlikla gorulebilir.Bu yapi, ozellikle once okce basan kosucular icin desteklemeyi sagliyor.
Yanda yazan AP+, tabanda kullanilan copolymer malzemeyi sembolize ediyor. Copolymer malzeme, bir polymer'e, bir baska polymer'in avantajli ozelliginin eklenmesi ile var ediliyor. Bilinen polymer malzemelere birkac ornek ise plastik, naylon, kaucuk, polyester, polietilen olarak verilebilir. Yani bu ayakkabi bir ayakkabi degil, her yani teknoloji harikasi, anlamak icin ciddi inceleme gerektiriyor. Waverider 14'de tabaninda boyndan boya kullanilan bu AP+ malzeme bir once kullanilan AP'ye gore daha hafifletilmis. Boylelikle bu kosaman ayakkabilar 300gram'a kadar indirilebilmis.


Okce kisminda yine cushioning'i guclendirmek, shock dalgalari absorbe etmek icin VS-1 olarak adladirilan tabaka kullanilmis. Arkada klasik mizuno logolu reflektor.

Waverider 14'un ustunu kaplayan antibakteriyel kisim ayagin maksimum hava almasi ve serin kalmasini saglamak amaciyla genis tutulmus. Yandaki mizuno logolari ayakkabinin stabilitesini sagliyor.
Tabanda, on ayak ve okcede kullanilan Karbon plastik (X10 olarak adlandirilmis)  dayanikliligi ve okceden on ayaga yayilan tepkinin cekisi artirabilmesi icin tasarlanmis.




Ustten bakinca bir ayakkabida bu kadar teknoloji mi olurmus degil.... herbir parca detay performansi artirmak, sakatlanmayi onlemek, kosuyu daha keyifli hale getirmek icin tasarlanmis.

Kadi kizinin kusuru ise, Gel Kayano'larda oldugu gibi yere bastikca normalden fazla pat pat pat sesi cikariyor olmasi. Belki bu kusurda en yeni waverider'larda nesil 15'de giderilmis olabilir. Resimde bile buyleyici gorunmuyor mu?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder