21 Aralık 2011 Çarşamba

NEW BALANCE MR10

Minimus serisi Road, Life, Cross trainer, Trail olarak 4 cesidiyle, son yillarda popularitesi artan Barefoot kosu stiline uydugu varsayilarak 2011'de piyasaya cikarildi. Anton Krupicka'nin tecrubelerinden faydalinarak uretilmis bu seri.

MINIMUS lar

Yaygin kullandigimiz ayakkabilardan en buyuk farki topuk kismindaki desteklemenin nerdeyse hic olmamasi. Yaris ya da antrenman ayakkabilarinin arka okce diyebilecegimiz kismi yere dogru genislerken (topugu daha guclu desteklemek icin) bu ayakkabida tam tersi, yani ice dogru.



Eskiden Gel Kayano'mu vardi, ilk caglarda insanoglu ciplak ayak kosmustur, dusuncesiyle yeni Barefoot kosu trendi yaratilmis, buna gore urunler cikmistir piyasaya. Bu stilde kosulurken topuk kullanilmaz, ayak orta kisimdan one dogru basilir. Durum bu iken dogal olarak bu tip ayakkabilarin topugunda destekde beklenmemeli, aranmamali. Hali hazirda sizin adim atis biciminiz bu sekilde degilse bu ayakkabilarda size uymaz, ki bence bu bacak kaslarinin zaman icinde gelisimi ve kosu aliskanligiyla dogrudan ilintili. O yuzden bu ayakkabilar ratfa gorundugu gibi size uymayabilir.


Benim secimim olan MR10 215gram'lik bir ayakkabi. Antrenman ayakkabilarinin 350-370gram oldugu ve amator bir kosucunun maratonda 40-45bin adim attigi dusunulurse, her adimda vucut en az 130gram daha az yuk tasiyor olacak.... kulaga hos geliyor ama dedigim gibi kosu tekniginiz bu ayakkabiya uymali ki ayakkabida sizi kosu boyunca desteklesin.


Corapsiz giyilebilen MR10'in icinde herhangi bir tabanlik yok. 


Topugun arkasindaki destekleyici plastik disinda ust kisim tamamiyle file. Dolayisiyla ayak pufur pufur hava aliyor. Yanlis ortamlarda giyilirse ayagin icine su ve toz, toprak girebilecegide unutulmamali.


Arkada ve ayagin ustunde reflektor var. Genelin aksine usteki bu reflektor karsidan gelenlere gorunur hale gelmek icin dusunulmus, ki bircok ayakkabida bu ayrinti yoktur.


On kisim, ayak parmaklarinin bulundugu bolum, hayli genis. Herhangi bir yama olmamasi ve kumasinda cok flexible olmasindan parmaklar cok rahat. Bu rahatlik herkese uymayabilir, benim gibi internetden tipik ayak numarasi ile alinirda sonradan denenirse biraz buyuk gelebilir. 



Diger ayakkabi tabanlarindaki yapidan farkli olarak, kanallar yerine, ayagin hareketine gore, tabana dagitilmis kucuk delikler var. Ilk aklima gelen, buraya kucuk bir tas girerede kosuda ugrastirabilir mi? Umarim boyle bir tecrube yasamam.


Ilk defa kosu bandinda denedigimde ne oldu biliyor musunuz? 200m kostukdan sonra bagciklar cozuldu. Ne varki canim degil, bende buyuk hayal kirikligi yaratti. Duz serit seklinde design edilen bagcik yapisindan dolayi olsa gerek. Klasik baglanip, bagciklarda ustte serbest birakilinca, bir sure sonra gevsiyorlar, ki bu her seferinde oluyor. Iceriye bir yere tikistirmak, ki ayagi rahatsiz edebilir ya da benim cozumum olarak bagciklari serbest birakmayip sikistirmak gerekiyor.


http://www.newbalance.com/nb-minimus/


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder